Reuzepompoen kweken

De reuzepompoen waarmee Gerjan Puttenstein uit Wezep in 2018 Nederlands Kampioen werd, woog maar liefst 510 kg. Het was de eerste keer dat hij mee deed aan het kampioenschap. Het behaalde succes smaakte naar meer en in 2019 deed hij een tweede poging om een reuzepompoen te kweken. ,,Met het geld dat ik met de wedstrijd heb gewonnen, heb ik een speciale tunnelkas gebouwd van zo’n 16 meter lang en ook een vernevelsysteem aangelegd.

In de race voor het NK 2020

Toen kwam er een hele hete zomer en ging het mis met mijn pompoenen. Alles verrotte helaas, zodat ik niet kon meedoen aan het NK van 2019.” Gerjan studeert plantenwetenschappen aan de universiteit van Wageningen. Als klein jongetje hielp hij al mee in de moestuin van zijn opa. ,,Toen mijn opa stopte met de moestuin, kreeg ik meer ruimte en besloot pompoenen te gaan kweken. Ik kocht zaden van de Atlantic Giant bij Welkoop en had ook zaden gekregen van iemand uit Genemuiden. Dat mijn pompoen in 2018 zo groot werd, had ik zelf ook niet verwacht.” Een shovel en een aanhangwagen kwamen eraan te pas om de pompoen naar het NK te brengen dat jaarlijks in de Botanische Tuinen in Utrecht wordt gehouden. ,,Ik heb de zaden van die pompoen eruit gehaald en verkoop inmiddels zelf ook zaden. Er bestaan zelfs hele stambomen van pompoenzaden! Er zijn trouwens ook wedstrijden van andere reuzegroentes.” Hij besluit: ,,Half april begin ik met zaaien, waarna de zaden in circa een week ontkiemen. Ik hoop het hele groeiproces dit jaar beter onder controle te hebben, zodat ik in september 2020 wel mee kan doen met de kampioenschappen.”