Beloftes binnen de paardensport

Er zijn niet veel zusjes die een liefde delen. Babet, Esmee en Yasmin Westerink wel: namelijk de liefde voor paarden. ,,Waar hun passie vandaan komt, weet ik niet, want mijn man en ik hebben beiden nooit paard gereden”, vertelt moeder Gerlinde. De ouders kwamen er al snel achter dat hun dochters niet alleen veel van paarden houden, maar ook veel talent bleken te hebben in de verschillende disciplines die de paardensport rijk is.

Dressuur
Babet is 18 jaar en al vanaf het eerste moment dat ze paardrijdt, gaat haar voorkeur uit naar dressuur: ,,Het intensief bezig zijn met je paard vind ik erg leuk. Vooral de combinatie van samen beter worden is heel belangrijk. Ik ben begonnen op een pony, maar sinds vorig jaar zomer heb ik een paard en doe ik met ‘Ridderkerk’ mee aan dressuurwedstrijden.” Jongste zus Yasmin deelt de voorkeur van haar oudste zus. Met haar tien jaar was ze in augustus 2017 tijdens de Nederlandse Kampioenschappen de jongste dressuuramazone in de klasse Z1 van Nederland. Zowel Babet als Yasmin zitten in het Belofteplan van Gelderland, ook wel Jeugd Stimulering Plan, genoemd. Het doel van het Belofteplan is om jonge getalenteerde ruiters te stimuleren om op een hoger niveau te komen.

Springen
Een hele andere discipline van de paardensport is springen, de keus van de 16-jarige Esmee. ,,Ik heb voor springen gekozen, omdat ik het een uitdaging vind om een parcours met hindernissen te rijden zonder fouten te maken.” Vorig voorjaar bereikte zij het hoogste niveau bij de pony’s en sindsdien start zij met haar paard Findorado. Haar moeder vult aan: ,,Er is een grote roulatie in de paardenwereld qua paarden en pony’s. Zo moet Yasmin binnenkort qua lengte over van een C-pony naar een D-pony.” Yasmin: ,,Ik reed op Leonardo en Prince, maar train nu Sjerp, een D-pony.” Alle drie de zussen trainen hard voor de komende Nederlandse Kampioenschappen. ,,We moeten onze trainingen en wedstrijden goed plannen qua school”, legt Babet uit. ,,Er is geen tijd voor een bijbaantje, maar gelukkig mogen we het eventuele prijzengeld zelf houden”, lacht Esmee.

De Heuvelruiters
Babet, Esmee en Yasmin zijn lid bij de Heuvelruiters, paarden- en ponyvereniging in Wezep. De vereniging organiseert wedstrijden, oefenspringen en oefendressuur. Info: www.deheuvelruiters.com