Boerderijmuseum De Bovenstreek

Het Boerderijmuseum is gehuisvest in een uit 1753 daterende rijksmonumentale boerderij in Oldebroek. Bezoekers van het museum kunnen kennismaken met het boerenleven van ruim honderd jaar geleden. Ook is er een zeer exclusieve en bijzondere verzameling klederdrachten en twee tentoonstellingen over kinderwagens uit oma’s tijd en speelgoed uit vervlogen tijden.

Ervaar het boerenleven van ruim een eeuw geleden

Het hele jaar door worden er extra activiteiten georganiseerd, die met het boerenleven te maken hebben. Zoals de jaarlijkse Sprokkelmarkt op de laatste zaterdag van februari, waar bezoekers onder meer bijzondere hapjes uit oma’s keuken bij elkaar kunnen sprokkelen. Liefhebbers van de Singer naaimachines komen op zaterdag 18 april volop aan hun trekken. De laatste zaterdag van mei (30 mei) komt de schaapscheerder op bezoek. Er is dan, ook voor kinderen, een aantrekkelijk omlijstend programma. Woensdag 22 juli is er een grote Spellendag voor kinderen. Tijdens het Oogstfeest, op 8 augustus, is er van alles te zien en te beleven bij het museum, zoals een vee-, schapen- en ponykeuring, weilandsurfen, ploegen met belzen, een shantykoor, klederdrachtshows en onder andere een braderie met oude ambachten. Boerderijmuseum ‘De Bovenstreek’ doet ook mee aan de landelijke Open Monumentendag op 12 september, er is dan tevens een geitenkeuring bij de boerderij. Van 19 tot en met 24 oktober houdt het Boerderijmuseum de Rotary Kidsweek met als afsluiting op zaterdag 24 oktober de Oldebroeker Museumdag met een attractief programma voor jong en oud. Zaterdag 12 december wordt activiteitenprogramma van het Boerderijmuseum afgesloten met een sfeervol Kerstconcert. Het Boerderijmuseum is ook toegankelijk met de Museumkaart.

 75  jaar bevrijding in Boerderijmuseum

 

Op dinsdag 17 april 1945 kwam de “ondergrondse” in actie en op donderdag 19 april rolden de eerste geallieerde tanks Oldebroek binnen. Oldebroek, de meest noordelijke gemeente van de provincie Gelderland, was bevrijd. Die vrijheid wordt het hele jaar 2020 gevierd met een expositie in het Boerderijmuseum. De tentoonstelling is tot stand gekomen met medewerking van Museum 4045 in Wezep en het Artilleriemuseum in ‘t Harde.

 

Oók leuk voor kinderen

Kinderen kunnen zich onder andere verkleden met boerenkleren, spelen in de hooiberg, kabouters zoeken die her en der verstopt zijn of zich vermaken met Oudhollandse spelletjes.

 

Boerderijmuseum ‘De Bovenstreek’
Bovenstraatweg 10a
8096 PE Oldebroek
Info: 0525 – 631457/www.museumoldebroek.nl en FB