Eeuwfeest Imkervereniging

Open dag op 11 juli (afhankelijk van de maatregelen van het RIVM)

Eén van de oudste ‘relikwieën’ van Imkervereniging Wezep-Hattem-Oldebroek is een kasboekje uit 1920. “Onze vereniging is ontstaan vanuit de boeren hier in de omgeving die een eeuw geleden nagenoeg allemaal bijen hielden,” vertelt bestuurslid Dick Hup. “We zijn er trots op dat we een bloeiende vereniging zijn met zo’n 105 leden waarvan er ruim 80 bijen houden. Ons honderdjarig bestaan laten we dan ook niet ongemerkt voorbij gaan.”

 

In aanloop naar het eeuwfeest is er een nieuwe bijenstal en educatieruimte gerealiseerd. In de educatieruimte worden schoolklassen ontvangen, leerzame bijenfilms vertoond en wordt er uitleg gegeven over het imkeren. Ook wordt de ruimte gebruikt voor het geven van workshops, cursussen korfvlechten en demonstraties honingslingeren. Dankzij de glazen wand in de educatieruimte zijn de bijenstallen goed te zien. In samenwerking met Natuur- en Milieuvereniging Groentje is ook de tuin van de Imkervereniging opnieuw aangelegd plus de naastgelegen groenstrook. “We hebben een soort biotoop gemaakt waar de eigen bijen, maar ook wilde bijen op aan kunnen vliegen. Ook zijn er 20 nestkastjes geplaatst, gemaakt door vrijwilligers van Boerderijmuseum de Bovenstreek.”

Jan Mulder, lid van de bouwcommissie, vertelt: “Op vrijdag 10 juli is de officiële opening van de nieuwe bijenstal en de educatieruimte. Op zaterdag 11 juli is er een open dag van 10.00 uur tot 16.00 uur met allerhande activiteiten waarbij jong en oud van harte welkom is. Er is onder meer een observatiekast aanwezig waar de werkzaamheden van de bijen goed te zien zijn.”

Honingliefhebbers vinden op de website van de Imkervereniging adressen waar gezonde, koudgeslingerde honing te koop is.  Ook staat hier vermeld op welk dagdeel in de week de Imkersvereniging te bezoeken is. Het clubhuis, de bijenstal en educatieruimte zijn te vinden aan de Voskuilerdijk (bij de ijsbaan) in Hattemerbroek. Info: www.imkerswezep.nl