De avontuurlijke Wezepsche Heide

De Wezepsche Heide is onderdeel van een stuwwal, die ontstaan is in de ijstijd. Het is een uitgestrekt natuur- en tevens waterwingebied van zo’n 260 hectare dat eigendom is van waterbedrijf Vitens.

Schotse Hooglanders
Wie een wandeling maakt op de Wezepsche Heide kan zo maar oog in oog komen te staan met een kudde Schotse Hooglanders. Deze imposante runderen met hun enorme hoorns zijn totaal niet agressief, maar het is wel aan te raden om op afstand te blijven als er kalfjes rondlopen. De Schotse Hooglanders houden de hei schoon door gestaag het gras ertussenuit te grazen. Ook wilde zwijnen, edelherten, reeën, vossen en dassen komen voor op de Wezepsche Hei. Vergeet tijdens een wandeling niet omhoog te kijken, waar de havik en de buizerd rondcirkelen op zoek naar hun prooi. Een zeldzame gast, die afgelopen herfst werd gespot, is de grote kruisbek. Dit prachtige roodgekleurde vogeltje staat op de lijst van beschermde vogelsoorten. Staat de heide in bloei, dan plaatsen imkers van de lokale bijenvereniging bijenkasten en -korven op de hei. De honing afkomstig van de bijen is donker van kleur en vrij pittig van smaak. Elders in dit blad is meer te lezen over deze honing en waar deze gekocht kan worden.

Hondenpoep en afval
De veelzijdige Wezepsche Heide is een geweldig gebied om te ontspannen en te genieten van rust, ruimte, flora en fauna. Om het gebied voor iedereen aantrekkelijk te houden, wordt de bezoeker met klem verzocht om eventueel afval niet op de grond te gooien, maar weer mee naar huis te nemen. In hondenpoep kan een bacterie zitten, die schadelijk is voor de Schotse Hooglanders. Daarom is het verzoek om niet alleen afval, maar ook om hondenpoep op te ruimen.

Wandelen
Wie niets wil missen van dit mooie natuurgebied, kan de Vitens wandelroutes-app installeren.  Deze app zorgt ervoor dat een wandeling in het waterwingebied verandert in een ware ontdekkingstocht. De app is gratis te downloaden in de Appstore of in de Google Play Store. De wandeling over de Wezepsche Heide is ruim 5 km en onderweg krijg je allerlei leuke tips en weetjes te horen. Ook een aanrader is, zeker met kinderen, om over de Wezepsche Heide te wandelen met behulp van een GPS-ontvanger (of mobiele telefoon met GPS-functie) en op zoek te gaan naar de schat  (cache). Elders in dit blad wordt deze GPS-route verder toegelicht. Respecteer echter altijd het gebied en blijf op de paden.

Tweede Wereldoorlog
Het Lange-Afstand-Wandelpad Westerborkpad (LAW 15) is een wandeling van ongeveer 340 km van Amsterdam naar voormalig kamp Westerbork. Een deel van de route loopt over de Wezepsche Heide. Het Westerborkpad is geïnspireerd op de wandeling die Jan Dokter uit Hoorn in 2005 maakte ter nagedachtenis aan de twaalf familieleden, die hij in de Tweede Wereldoorlog verloor. Twee andere herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog zijn de in 2017 geplaatste gedenkborden, op de Wezeperberg en het Kamperveld, die memoreren aan respectievelijk een geslaagde noodlanding en een crash van twee gevechtsvliegtuigen in 1944.