Debuutroman Anja Buys Visser

Het moeder mysterie

Hoofdpersoon in de debuutroman van de Oldebroekse schrijfster Anja Buys-Visser is de jonge Anne. Als baby werd zij te vondeling gelegd en geadopteerd. Hierdoor denkt zij dat ze niet geschikt is voor het moederschap, want wat als ze hetzelfde zal doen als haar moeder ooit deed en niet wil of kan zorgen voor haar kindje?

Als ze ongewenst zwanger wordt, hoopt ze op een miskraam en overweegt zelfs abortus. Uiteindelijk besluit ze er toch voor te gaan, maar als haar dochtertje geboren wordt, heeft het kindje een slechte start. Ze ziet het als een ‘straf’, omdat ze in eerste instantie de baby niet wenste. Een geestelijk werker helpt haar tot andere inzichten te komen.

De roman is fictie, maar gebaseerd op de meer dan 30 jaar ervaring van de schrijfster als verpleegkundige op de afdeling verloskunde. ,,Beroepsmatig heb ik veel geschreven over slechte uitkomsten in de verloskunde. Dit heeft mij geïnspireerd tot het schrijven van Het moeder mysterie. In aanloop naar het schrijven van deze roman heb ik een schrijverscursus gevolgd; ook heb ik waardevolle feedback gekregen van de succesvolle schrijfster Maria Genova. Mijn boek is heel geschikt voor aanstaande ouders en beantwoordt veel vragen rondom bevalling, borstvoeding en kraamtijd. Het is bij vlagen spannend om te lezen, maar het heeft wel een goed einde.” Het boek ontlokt menig lezer een lach en een traan. ,,Ik ben blij verrast met de vele positieve reacties die ik heb gekregen. Niet alleen van vrouwen, maar ook van mannen. Veel lezers gaven aan dat ze het boek moeilijk weg konden leggen.” Inmiddels is de tweede druk van het boek verschenen en werkt Anja hard aan een volgend boek. ,,Het wordt een vervolg op Het moeder mysterie, maar is wel onafhankelijk te lezen.”

Het moeder mysterie is te leen bij de bibliotheek en onder meer verkrijgbaar bij Boekhandel Pool in Oldebroek à €14,95. In mei komt er een speciale Moederdagactie rondom het boek bij deze boekhandel. De schrijfster geeft ook lezingen.