Een stukje historie

De naam Herkert en het dorp Oldebroek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is 1928 als Arie Herkert samen met zijn vrouw Aaltje Cornelia van den Broek een logement begint: Hotel Herkert. Al snel wordt een auto aangeschaft, één van de eerste die in het dorp rondrijdt, waarna zowel een agentschap van Van Gend & Loos als een agentschap van het Rode Kruis wordt gestart. ,,De auto werd gebruikt als ambulance”, vertelt Henri (Henk) C. Herkert, die in 1930 geboren werd. ,,Het hotel was een gemoedelijk familiehotel met zes kamers, waar vooral mensen die op doorreis waren gebruik van maakten. Voor het hotel was een tramhalte van de stoomtram naar Zwolle. Mijn moeder vertelde altijd dat als de tram kwam alle ramen en deuren gesloten moesten worden om te voorkomen dat de vettige rook het hotel introk. In de muur van het hotel zaten ringen waar de boeren hun vee aan vast konden maken tot de tram, die naar de veemarkt in Zwolle ging en een speciale veewagen had, arriveerde. Dit weet ik alleen uit verhalen, want de tramlijn werd in 1931 opgeheven, omdat hij niet rendabel meer was.”

Hotel Herkert sloot in 1995 de deuren.

Oorlog
Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog wordt het hotel maar liefst drie keer gevorderd. De eerste keer door de Duitsers, vervolgens door de Amerikanen en tot slot door de Binnenlandse Strijdkrachten. ,,Toen de Duitsers kwamen moesten we op stel en sprong het hotel uit en mochten alleen het hoognodige meenemen. De buurman bood aan dat we in zijn winkel, een juwelierszaak, op de grond konden slapen.” Hij vervolgt: ,,Ik weet nog dat ik in de weilanden ging liggen om naar de overvliegende bommenwerpers te kijken. Dat was een sensatie, want er gebeurde nooit wat in het dorp. Ik realiseerde me toen nog niet wat voor dood en verderf die vliegtuigen brachten. Ook bracht ik eten aan onderduikers, die verscholen zaten achter het uurwerk van de kerk.”  Eenmaal volwassen begint Henk een slijterij onder hetzelfde dak als het hotel. Ook wordt er een slijterij in Wezep en Elburg geopend. Geïnspireerd door zijn vader, die achter de bar van het hotel zijn eigen kruidenbitter maakte, bedenkt hij aperitieven met bijzondere namen als De Opgaande Zon, Het wapen van Oldebroek , ’t Is tied en Anarkah. Al deze aperitieven zijn nog steeds verkrijgbaar. De slijterij wordt nu gerund door zoon Arie Herkert.

Actief
In 1962 neemt Henk Herkert het hotel van zijn vader over. Hij is intussen al 7 jaar getrouwd met de Elburgse Trijntje Kolleman. Samen krijgen ze drie kinderen: de likeur Anarkah wordt vernoemd naar Anja, Arie en Karin Herkert. Het hotel wordt uitgebreid met een extra zaal waar niet alleen bruiloften en partijen worden gehouden, maar ook bijeenkomsten van The Lions en de Rotary. ,,Van de Rotaryclub kende ik jazzmuzikant Minze Jansma. Ik wilde de zaal vullen en besloot elke eerste zaterdag van de maand een jazzcafé te houden. De club bestaat nog steeds en wordt nu voortgezet in Coelenhage. Ook begon ik een beleggersclub en op de 2e zaterdag van de maand een ruilbeurs van oude ansichtkaarten, postzegels en munten. Het verzamelen van oude ansichtkaarten doe ik nog steeds, ik heb er inmiddels ruim 4000.” Zowel Henk als zoon Arie zijn beiden ook jarenlang actief geweest bij de vrijwillige brandweer van Oldebroek.

De naam Herkert laat nog meer sporen na, want Henk is ook bestuurslid van de Elburgse Oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop en Oudheidkundige vereniging De Broeklanden in Oldebroek.

Hotel Herkert werd in 1995 gesloten en later gesloopt. Op de plek waar het hotel stond, bevindt zich nu een appartementen/winkelcomplex. Het appartementencomplex aan de Sytzamalaan kreeg in 2014 als eerbetoon aan de familie Herkert de naam ‘Hof van Herkert’.