Collectie Oldebroek 4045 en omstreken

Collectie Oldebroek 4045 en omstreken verhaalt over de Tweede Wereldoorlog met originele materialen, documenten en voorwerpen uit de periode 1940-1945. Het museum is een initiatief van Beerd Bovendorp. ,,In 2009 nam ik een originele Willys MB Jeep over en vanaf die tijd breidde mijn verzameling over de Tweede Wereldoorlog steeds verder uit. Bij het vieren van 70 jaar bevrijding in 2015 bleek dat er in het hele land van alles georganiseerd werd, maar niet in Oldebroek.

 

 

Ik nam me voor dat dat bij 75 jaar bevrijding in 2020 anders zou zijn. Het werd echter twee jaar eerder, want op 18 april 2018 hebben we Collectie Oldebroek 4045 en omstreken geopend.” In een speciaal gebouwde ruimte achter zijn woning wordt een bijzondere collectie tentoongesteld, die onder meer wordt gevormd door bonnenboekjes en stamkaarten, pakjes sigaretten, blikjes, verbandmiddelen, kogelhulzen, jerrycans, onderdelen van vliegtuigen, helmen, uniformen, kranten,  emblemen en een oude telefooncentrale. Ook de Willys MB Jeep is hier te bewonderen. De collectie in het museum is voor een groot deel afkomstig uit Oldebroek, maar ook uit omliggende plaatsen en zelfs uit andere delen van het land. Schenkingen voor het museum zijn altijd van harte welkom; ook worden er items in bruikleen aangenomen.

Openingstijden

Collectie Oldebroek 4045 en omstreken is van april tot en met oktober iedere woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Om de 14 dagen is het museum ook  op zaterdagmiddag te bezoeken: voor de specifieke data is het raadzaam om de website van het museum te raadplegen. Groepen vanaf 10 personen en schoolklassen zijn op afspraak van harte welkom. Aan de hand van een vragenlijst, een educatief filmpje en vaak ook een gastspreker leren de leerlingen op onderhoudende wijze veel over de Tweede Wereldoorlog. De toegang tot het museum is gratis, maar een vrijwillige bijdrage in de daarvoor bestemde bus bij de ingang wordt op prijs gesteld.

Collectie Oldebroek 4045 en omstreken, Hortensiastraat 7, Wezep. Info: 06-12550415 en www.oldebroek4045.nl