Het Klompenpad ‘Het Vreepad’

Dwars door het buitengebied van de gemeente Oldebroek loopt het 16 kilometer lange Vreepad. De rondwandeling voert over smalle paadjes, langs historische boerderijen, over prachtige landgoederen en via een unieke zandverstuiving. Een heerlijke ontdekkingstocht, die alle aspecten van de gevarieerde natuur en het cultuurhistorisch erfgoed van Oldebroek benadrukt. Onderweg kan er bij diverse horecagelegenheden gepauzeerd worden.

Het Vreepad maakt deel uit van een landelijk routenetwerk van Klompenpaden. Startpunt: Boerderijmuseum De Bovenstreek. De route is herkenbaar aan de rood/witte bordjes met klomp. De wandeling is eventueel in te korten naar 10 kilometer. Martijn Grievink is werkzaam als projectleider van diverse Klompenpaden bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Hij vertelt: ,,Wij willen de wandelaar graag op een andere manier kennis laten maken met het landschap en via deze paden cultuur, historie en ecologie voor het voetlicht brengen. Wij zoeken met name routes in het buitengebied, die zoveel mogelijk over onverharde paden lopen, door en langs weides, akkers en singels. Hiervoor is een brede lokale kennis noodzakelijk. Het Vreepad kon dan ook slechts tot stand komen dankzij de samenwerking met een aantal zeer enthousiaste inwoners. Zij hebben meegedacht en de routefolder ‘gekleurd’ met verhalen, leuke weetjes en andere informatie. Ook moeten landeigenaren bereid gevonden worden om het Klompenpad over hun terrein te laten lopen.”

Het Klompenpad wordt onderhouden door vrijwilligers, die maandelijks de route controleren op de aanwezigheid van bewegwijzering, zwerfafval, overhangende takken op paden en dergelijke. De gemeente speelt hierin een rol als het gaat om groot onderhoud.

Honden verboden
Klompenpaden lopen gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden. Vanwege de merendeels onverharde en vaak smalle paadjes zijn ze niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. In geval van regen worden waterdichte schoenen of laarzen aanbevolen.

Informatie
Meer informatie is te vinden op www.klompenpaden.nl. Ook kan er een gratis routeapp gedownload worden. ,,Wandelaars kunnen een reactie achterlaten, geluidsfragmenten van bijvoorbeeld vogels beluisteren of zelf een filmpje uploaden. Wij stellen reacties zeer op prijs, want wij zijn als Stichting Landschapsbeheer Gelderland ook betrokken bij de nazorg van de diverse paden en willen de kwaliteit ervan graag waarborgen.”