Jan Simons

Hobbyfotograaf
Jan Simons, woonachtig in ’t Harde, is van jongs af aan geïnteresseerd in fotografie. Hij ontwikkelt de foto’s in zijn eigen doka en houdt lang vast aan zwart/wit fotografie. Na zijn pensionering krijgt hij meer tijd voor zijn hobby. Ondanks de komst van digitale fotografie blijft hij nog lang analoog fotograferen. ,,In de eerste jaren vond ik de kwaliteit van digitale fotografie ronduit slecht. Toen de resolutie en de kleuren op het niveau kwamen van analoge fotografie ben ik overgestapt. In het begin betrapte ik mezelf er op ‘zuinig’ te fotograferen, gewend als ik was aan een rolletje van 36 opnames. Inmiddels heb ik geleerd, zeker als ik personen fotografeer, om meerdere foto’s te maken.”

Onderwerpen en technieken
Qua onderwerpen heeft Simons geen voorkeur. ,,Ik fotografeer net zo lief mensen als flora of fauna. Ook houd ik van abstracte thema’s. Wel heb ik een voorkeur voor macrofotografie en voor flitsen, vanwege de effecten. Vooral ‘high key’-fotografie, foto’s die heel licht zijn en weinig contrast hebben,  en ‘low key’- fotografie, foto’s die juist donker en contrastrijk zijn, vind ik bijzonder uitdagend. Het vereist in beide gevallen wel een behoorlijke flitstechniek.”Sinds 2013 is hij actief bij de Fotoclub Elburg, waarvan hij tot vorig jaar in het bestuur zat. ,,Binnen de fotoclub trek ik drie groepjes fotografen, die willen leren flitsen. Er worden verder diverse praktijkavonden georganiseerd en maandelijks is er een fotoverkiezing aan de hand van een van te voren vastgesteld thema. Meer informatie omtrent deze club is te vinden op www.fotoclubelburg.nl.”

Jan Simons: Low Key
Jan Simons: High Key

Gastexposant
In 2016 wordt Simons door de Cultuurcommissie van de Talter in Oldebroek gevraagd om zijn werk te exposeren. Dit levert lovende en enthousiaste reacties op. Dit jaar is hij een van de gastexposanten tijdens Rondje Kunst Noord- Veluwe dat gehouden wordt op elke eerste zaterdag van mei, juni, juli en augustus.

Rondje Kunst Noord Veluwe

Rondje Kunst Noord-Veluwe is een 22 km lange fietstocht langs zes ateliers, waar diverse kunstwerken tentoongesteld worden van zowel de atelierhouders zelf als van een tiental gastkunstenaars. De getoonde kunstwerken variëren van schilderijen tot sieraden, van viltobjecten tot beeldhouwwerken en van fotografie tot brons. De kunstenaars zijn aanwezig om uitleg te geven over hun werk; een deel van de kunstwerken is te koop. Rondje Kunst wordt in 2018 gehouden op de zaterdagen 5 mei, 2 juni, 7 juli en 4 augustus. De route kan op elk willekeurig punt gestart worden. Toegang tot de ateliers is gratis. Info en route: www.rondjekunstnoordveluwe.nl