Langs de weg

Een wandeling of fietstocht binnen of buiten de kernen van de gemeente Oldebroek kan, voor wie er oog voor heeft èn kleingeld op zak heeft, zo maar een bijzondere ‘schat’ opleveren. Een schat in de vorm van een zelfgemaakte pot jam, honing van de hei verderop, pompoenen of walnoten uit eigen tuin, een vers gelegd eitje…

Stalletjes langs de weg, de één rijdt er zo voorbij, de ander gaat er echt naar op zoek. In de gemeente Oldebroek zijn ze op verschillende plekken en in de meeste jaargetijden te vinden. In Wezep staat van circa juni tot half oktober aan de Landhuisweg ter hoogte van nummer 9 het kraampje van Ab Bremer. Acht jaar geleden begon hij met het aanleggen van een moestuin van zo’n 140m². Ook heeft hij een boomgaard van circa 200². ,,In de moestuin kweek ik alles wat eetbaar is. Allerlei soorten groenten, aardbeien en heel veel opgebonden bramen. Afgelopen zomer had ik maar liefst 60 kilo bramen”, lacht hij. ,,In de boomgaard heb ik appels, peren, pruimen, kersen, nectarines, abrikozen en perziken. Vier jaar geleden besloot ik een kraampje neer te zetten, omdat mijn vrouw en ik het zelf allemaal niet meer op konden eten. We maken allerlei soorten jam, appelmoes, stoofpeertjes en ingemaakte augurken. Als de stoofpeertjes er staan, dan grijpen ze die me echt onder de vingers weg en ook de augurken zijn aan het begin van de zomer niet aan te slepen.” Hij vervolgt: ,,Vorig jaar was er iemand in de buurt met vakantie en die kocht één pot augurken. Aan het eind van de middag kwam hij terug om nog tien potten te halen!” Alle groenten en fruit worden op biologische wijze gekweekt en aan de eigengemaakte jam, appelmoes, stoofpeertjes en augurken worden geen conserveringsmiddelen toegevoegd. ,,We willen alles zo puur mogelijk houden. Alle potten die gebruikt worden, worden van te voren goed uitgekookt en voorzien van een datum.”

Honesty Box

Bij de meeste kraampjes staat een speciaal potje waar met gepast geld voor het product betaald kan worden. In het Engels wordt zo’n geldpotje ‘Honesty Box’ genoemd. Geweldig dat stalletjes langs de weg anno 2018 in onze gemeente nog steeds bestaansrecht hebben en fantastisch als het vertrouwen van de verkopers niet beschaamd wordt!

  • Een gevarieerd aanbod aan stekjes van bekende vaste planten.
  • Van april tot het einde herfstvakantie.
  • Locatie: Veenweg 34 in Oldebroek.
  • Allerlei soorten en maten kleurrijke kalebassen.
  • Circa september-oktober.
  • Locatie: Oude Keizersweg 12 in Wezep.
  • Heerlijke verse eieren van echte Barnevelders, die lekker buiten scharrelen en groenvoer krijgen.
  • Van april-september.
  • Locatie: Bovendwarsweg 92 in Oldebroek.