De paden op…

Binnen de gemeenten Oldebroek, Nunspeet, Elburg en Harderwijk ligt een netwerk van zogenaamde Veluwse Randmeerroutes. Dit zijn wandelpaden door natuurgebieden, landgoederen, waar mogelijk dwars door het boerenland en bij voorkeur over onverharde wegen. Een opvallende route is die van ‘t Pad rond de Zoandweg. Diverse inwoners van de gemeente Oldebroek hebben meegedacht over het cultuurhistorische wandelpad.

Wandelaars kunnen in Oosterwolde van een 14 kilometer lange route genieten door een overwegend agrarisch landschap met het karakteristieke plattelandsdorp als middelpunt, hogere zandgronden aan de ene kant en een eeuwenoude voormalige zeepolder aan de andere kant. De route kan eventueel ingekort worden tot 5,5 kilometer. De naam verwijst naar de zandweg waarop het huidige Oosterwolde is gebouwd. Het oorspronkelijke dorp lag ter hoogte van het huidige buurtschap Kerkdorp. Door veeninklinking en problemen met hoog water werd het dorp ongeveer 200 jaar geleden verhuisd naar de huidige plek. In al die jaren verplaatste de agrarische gemeenschap zich over smalle wandelpaden: het kerkenpad voor de zondagse kerkgang, de melkpaadjes voor het verplaatsen van zware melkbussen.

Eind jaren zeventig verdwenen veel van deze historische routes tijdens de ruilverkaveling. Niet alleen voor toeristen is het een mooie wandeltocht, maar ook inwoners van de gemeente Oldebroek komen terecht in een herontdekking van mooie plekjes in hun omgeving. Het startpunt van het pad is bij dorpshuis De Heerdt aan de Schiksweg in Oosterwolde.

Vanwege de onverharde en smalle paden is de wandeling niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Honden zijn niet toegestaan. Info: www.landschapsbeheergelderland.nl

Het Wilgenpad

In de zomer van 2017 is er een nieuwe wandelroute bijgekomen: Het Wilgenpad. Jan van Werven, voorzitter van Stichting Je Maintiendrai, een zorginstelling gelegen op Landgoed Morren in Oosterwolde, licht de totstandkoming ervan toe: ,,Na toestemming van Marcel van Dam, die sinds kort eigenaar is van Landgoed Morren, hebben in maart 2017 zo’n 38 vrijwilligers tijdens NL Doet geholpen om het pad vrij te maken. De vorige eigenaren van het landgoed hadden tien jaar geen onderhoud gepleegd en alles was volledig overwoekerd. Al met al was het dan ook een behoorlijke klus. Medewerkers van de gemeente hebben ook meegeholpen en het snoeiafval en takken verwerkt tot ‘chips’, die we vervolgens over het hele pad uitgestrooid hebben. Vanaf het pad heeft de wandelaar of ruiter prachtig uitzicht op het hele landgoed.”

Het Wilgenpad is een wandelroute vanaf de Schiksweg naar de grafkelder op Landgoed Morren waar leden van de familie Raedt en Raedt van Oldenbarnevelt begraven liggen. De route sluit aan op de wandeling ’t Pad rond de Zoandweg. ,,Het pad voert precies om het weiland heen dat we hebben  ingezaaid met het doel om er straks de dieren van de zorgboerderij te laten lopen. In overleg met de buurvrouw is ook het fietspad verlegd, zodat dit mooi aansluit op het Wilgenpad.”