Drie vragen aan burgemeester Adriaan Hoogendoorn

1. Hoe wilt u de gemeente Oldebroek zo positief mogelijk op de kaart zetten?
Als een gemeente in een fraaie natuurlijke omgeving: naast mooi polderlandschap ook bos en heide en omgeven door mooie Hanzesteden. Centraal gelegen en goed bereikbaar. De sociale manier van omgaan met elkaar, maakt de dorpsgemeenschappen heel bijzonder. Mensen leven hier echt vóór en mét elkaar. We noemen dat ‘Oldebroek Voor Mekaar’.  Bovendien zijn onze inwoners echte doorzetters. Dat zie je in het werk, in het sporten en in het nemen van verantwoordelijkheid. Door hen komen prachtige initiatieven van de grond. Dat is de ‘natuurkracht’ van Oldebroek.

2. Hoe denkt u over de gevolgen van de voorgenomen vliegroutes over onze gemeente aangaande recreatie en toerisme?
De laagvliegroutes verstoren de rust die zo kenmerkend is voor de Veluwe. Dat verdraagt zich niet met elkaar en is slecht voor de natuur en voor toerisme. Maar het is nog erger dat het de leefomgeving van onze inwoners verstoort. Zeker als ter hoogte van Wezep/ Hattemerbroek een stijging van 1.800m naar 2.700m wordt ingezet. Daarom verzetten we ons tegen deze plannen. Inwoners en gemeentebestuur trekken hierin samen op; schouder aan schouder. Ook hierin nemen inwoners verantwoordelijkheid. Mooi is dat!

3. U bent al een aantal jaren burgemeester van Oldebroek en staat midden in de samenleving. Wat is als gevolg hiervan voor u het mooiste moment geweest?
Goede vraag! Twee voorbeelden komen bij me op. Wat ik enorm indrukwekkend vond en nooit meer zal vergeten, is de fakkeltocht in Wezep die een paar jaar geleden is gehouden ter nagedachtenis aan jongeren, die hadden besloten een einde aan hun leven te maken. Daar gaat zóveel verdriet, leed en onmacht achter schuil. Het was één lange stoet van mensen die in stilte naast elkaar liepen om die jongeren recht te doen en hun nabestaanden een hart onder de riem te steken.Maar ik denk ook terug aan mijn 60e verjaardag. Van Jamal Ajan El Hadid, een vluchteling uit Syrië die nu in Oldebroek woont, kreeg ik een prachtig geschilderd portret als cadeau aangeboden. Waarom? Omdat ik met mensen praat, met mensen koffie drink, omdat ik zo gewoon blijf. Een mooier compliment kun je mij niet geven.